Autor: 021, N1, B92

Novi Sad
14.10.2017.
21:44
Prema podacima Centra za romsku zajednicu, u poslednje vreme se sakupljači sekundarnih sirovina kažnjavaju sa između pet i osam hiljada dinara, a stigla su i prva rešenja za izdržavanje zatvora zbog, kako zakon kaže, krađe iz kontejnera.
  • naca

    17.10.2017 14:13
    tajkun
    jel se to smesi jos jedan tender za nekog tajkuna

  • Tata Ikun

    16.10.2017 17:28
    Odgovorno tvrdim...
    ...da najviše prljavštine oko kontejnera naprave isti oni koji bacaju otpad u njih. Ne možeš im prići od šuta, raspalih fotelja, neuspelih "košarkaških ubačaja" itd. Pošto volim da šetam, zbog onoga što svaki put vidim dođe mi da plačem od muke, kanal DTD, obala dunava, Fruška Gora, svi prilazi gradu i mini deponije uz puteve, delovi grada oko pruge... Ko tamo baca smeće? Romi? Gradska čistoća? Vučević i ostala bratija?
    Sami smo najviše krivi što je naš grad prljav, a onda ovi drugi. Ne budimo licemeri i ne umirujmo sebi savest na račun drugih.
  • Stvar organizacije

    16.10.2017 14:36
    "Sakuplači sekundarnih sirovina" kako se najčešče nazivaju uglavnom iz kontejnera i onih podzemnih (vidim sa prozora) vade kartonsku i Pet ambalažu a razbacuju sve ostalo što im smeta da do iste dođu. Kompanije koje žele da otkupe ove sirovine treba da organizuju sakuplače tako da od građana određenog dana u nedelji sakupljaju preuzimaju ovu ambalažu. I grad bi bio čist i separacija bi se vršila na mestu nastajanja, i humaniji bi bio rad "sakuplača sekundarnih sirovina"; ALI TO NE IDE U KORIST GRADSKE ČISTOĆE KOJA HOĆE MONOPOL. Jedino se može kažnjavati onaj ko izbacuje đubre iz kontejnera i prlja okolinu, ane onaj koji odnosi odpad - sirovinu. Po istom principu sakuplati i stakolo i metal; ALI JE TADA ODNOŠENJE SMEĆA GRAĐANIMA MNOGO JEFTINIJE - a opet dolazimo do monopola gradskog preduzeća sa gomilom nepotebnih kancelarijskih radnika.
  • Realno

    16.10.2017 10:30
    Na osnovu većine komentara može se videti da je JKP Čistoća neka neprijateljska firma za većinu komentatora, a sekundarci ispadaju gradski heroji, odnosno žrtve. Da li je baš tako? Sekundarci kao i svi drugi građani ove države imaju prava na besplatno školovanje već decenijama, ali mnogi izbegavaju to pravo, samim tim i mogućnost da promene način života, nego se odlučiju za skupljanje otpada van sistema, uz dobijanje socijalne pomoći. Pošto žive u nehigijenskim naseljima, navikli su na takvo okruženje i ostavljaju takav ambijent nakon preturanja po kontejnerima. Pomenuti JKP samo pokušava da uvede red i zaštiti imovinu onih što plaćaju poreze i komunalije. Skupljati otpad na civilizovan način i ovo kako se u našem gradu radi su dve različite stvari, a za to su odgovorni i ovi uz Čistoće, ali i sekundarci, po sistemu "jedni grade drugi razgrađuju". A ovi besni građani, što kao štite sekundarce, bolje da svoj glas javno iskažu i pomognu konkretnim i korisnim akcijama boljem funkcionisanju grada, samim tim i sekundarcima. U uspešnim zemljama građani su navikli da koriguju vlast, a ne da troše energiju na besno pljuvanje.
  • rade

    16.10.2017 09:01
    Veci problem je sto gospoda, posle rasturanja kontejnera, ostavljaju gomuilu otpada na ulicama!
  • sdragan

    15.10.2017 21:08
    Pamet u glavu a ne 2000 u dzep
    E pa gospodo "sakupljaci" sekundarnih sirovina...Na sledecim izborima se nemojte prodati za 2000 dinara...vec pamet u glavu! Licno sam bio prisutan , posto glasam na Adicama, da su Romi masovno glasali za SNS...citave porodice su izlazile, ko god ima pravo glasa!
  • Djura

    15.10.2017 11:57
    Oni koji treba da budu kaznjeni (od strane gradjana) su ovi iz Gradske cistoce posto okolina svakog kontejnera u gradu izgleda kao na ovoj slici. Mogu oni da pricaju kako to razbacuju sakupljaci (sto je u minimalnom delu istina) ali je najveci problem sto ovi iz Cistoce ni ne ciste to sto je ispalo. Praznjenje kontejnera u NS-u izgleda kao takmicenje - sto pre isprazniti kontejner, a ono sto je ostalo je necija tudja briga.
  • Branimir

    15.10.2017 11:12
    UKLJUČITI SEKUNDARCE U SISTEM
    Postoji nekoliko razloga za to: jednostavni otvoreni kontejneri za sekunarne sirovine (iz kojih bi se sekundarci snabdevali) bili bi mnogo jeftiniji od postojećih rogobatnih skalamerija; smanjila bi se potreba za kontejnerima za komunalni otpad; ne bi se prljala okolina kontejnera; drastično bi se smanjila potreba za investiranjem u kontejnere i kamione za odvoženje smeća;humaniyovao se rad sakupljača sek.sirovina.........
  • @Ns 49

    15.10.2017 11:00
    Ovako ja to vidim: ako sam ja kupila neku stvar, ambalaza u kojoj dolazi je moja svojina. Ako neko hoce da je dalje koristi trebalo bi da je otkupi od mene. S obzirom da nece, ja to iznesem i bacim. I dalje je to moja imovina, ili nicija. JKP nikako nije vlasnik mojih odbacenih stvari, samo je placen da ih odnese na deponuju, i tu uslugu debelo placam. Da pokupi i odnese i proda nekom na dalje koriscenje, ima jednako pravo svako ko se nadje na ulici. Ako dodje dotle da se bira kome se daje, ja bih izabrala da dam romima, jer JKP ima vec svoje visestruke prihode. Ako bude neophodno, ostavljacu pored kontejnera, da ne bi ovi paraziti mogli da tvrde da je njihovo vlasnistvo. Bice njihovo kad ga otkupe od mene, u medjuvremenu je svacije.
  • Wolf

    15.10.2017 10:25
    kontejnerska mafija
    ... je najopasniji vid organizovanog kriminala i to u svetskim razmerama zato se protiv njega pravna država mora boriti svim raspoloživim sredstvima! u toku je izmena zakona da se trgovina drogom i ubistva gone prekršajno, a ovakve mafijaše na doživotnu robiju i to bez amnestije!!!

    SRAMOTA NOVOG SADA!
  • zekonja

    15.10.2017 10:14
    .,.
    "Ovo je, za sada, jasan pokazatelj da je odluka o angažovanju radnika koji patroliraju i obilaze kontejnerska mesta utemeljena na racionalnim osnovama i da već daje rezultate"

    Ovo je tačno, rezultati su vidljivi na svakom koraku, grad je prljaviji za nijansu. Ja predlažem da (pošto je gradu toliko dragoceno smeće), odredi se jedan dan u nedelji, sreda recimo, kada bi svi gradjani koji taj dan imaju bilo kakvo smeće, umesto u kontejner, svoje smeće odnesu do gradske kuce, banovine ili neke druge njima najbliže gradske ustanove. Time bi se ubrzao proces skupljanja ovog blaga i uštedelo bi se i goriiva malo. Moglo bi se otpustiti par radnika a zaposliti koja širaka više.
  • Bns

    15.10.2017 09:53
    Cena
    A ja placam odvozenje smeca? Molim lepo, neka odsad Grad od mene otkupljuje smece.
  • da

    15.10.2017 09:40
    da
    zasto ti nesretni ljudi ne bi otisli u skupstinu i izneli djubre napolje pa neka ih nose na deponiju da ne smrde po kontejnerima
  • skep

    15.10.2017 09:33
    Jel video neko te čuvare kontejnera?
  • Zvezde Granda

    15.10.2017 09:13
    Srbija - drzava kaznjavanja .
  • zivkovic

    15.10.2017 08:52
    Ovde fali informacija kome je i kom iznosu bitna 'iskoristivost' otpada. Jasno je da se radi o novcu, ali nigde esplicitno ne pise da je ostecen budzet grada ili nesto slicno. KOntam da neko jasno vidi privatno potencijal zarade od plasticnih flasa pa mu smeta konkurencija.Ne verujem da je u pitanju interes gradjana.
  • Komunalci ni za šta

    15.10.2017 08:39
    niste
    A kada ih ja zovem jer komšija pravi deponiju ispred moje kuće, onda ih nema.A komšija ima odakle da plati kaznu, ali đubre voli da lageruje drugima pod prozor.
  • Zabag

    15.10.2017 08:11
    Veoma jednostavno - povecace kriminal. Najnizi slojevi mocice samo jednu stvar - da vas izbodu nozem, mozda siluju cerku, zenu, opljackaju stan itd...
  • Boki

    15.10.2017 07:54
    ‚Prijatelj
    Moj dobar prijatelj je svojevremeno organizovao dok su još bile demokrate na vlasti uvoz mašina za preradu djubreta od koje se dobija sirovina za dalju proizvodnju i energija. Žalosno je to što se nešto kao čuva a nisu obezbeđene mašine za preradu pet ambalaže, trake za klasifikaciju i radna snaga ako već nešto čuvaju od nekoga. Druga stvar je da ti Romi jadni o kojima tako brižno vodite polemiku, lome nove podzemne kontejnere da bi mogli ući i izaći iz njih, kradu šahtove i slivne rešetke po ulicama. Malo bi se moglo povesti računa o tome, nabaviti mašine za preradu kao ova https://www.youtube.com/watch?v=bVzppWSIFU0 ne samo to tu je i zamena ulične rasvete, postavljanje led rasvete sa solarnim napajanjem, zamena rasvete po javnim preduzećima.
    Svojevremeno sam pričao o tome na mestima gde bi to trebalo da se primeni, možda kad pročitaju u komentarima i primene jer kod nas je bitnije šta kaže čaršija nego dobrobit društva. Poišto su i oni predhodni i ovi sadašnji uglavnom ponavljači po osnovnim školama sa završenim megatrendovima teško da će se nešto od ovoga realizovati. Duduci i starlete na funkcijama.
  • Srna

    15.10.2017 06:42
    Gde je tu humanost
    Prvo ja , pa onda i ostali koji sebe smatraju humanim osobama. PoŠto u komšiluku imamo Rome oni prehranjuje porodicu na taj način, lično ću im nositi sekundarne sirovine iz celog mog komšiluka, znam da se od recizlaže prehranjuje cela porodica od njihove babe do roditelja i dece. Pošteni su! Za razliku od lenstina i lopova.Vaspitana sam tako da pomažem ljudima koji su vredni , a ne da se ulizujem lopovima i robovlasnicima i partijama.Državo sram te bilo što štitiš neradnike je lopove , a sirotinju teraš na zločin i da iz muke i gladi nožem idu na sugrađane.Ako ne znate šta je glad nemojte da čačkate tamo gde Vam nije mesto.Vlasti skontalw da je velika zarada od reciklaže, pa ajmo da popunimo budžet, i ovako ne možete od privatnika da pokupite kajmak jer privatnik skriva svoje blago, pa hajmo na Rome oni ne znaju da se bore. Ajmo komšije odnosimo sirovine do Roma. Nisu oni loši neće uni upravljati ovaj grad koliko nam je država prljava i niko tu ne može da očisti sem da se istina iznosi koliko može putem ovih komentara....
  • Ns 49

    15.10.2017 05:35
    Otpad koji ubacimo u kontejnere je od tog trenutka je vlasništvo komunalnog preduzeća kojem smo mi platili da ga skuplja i odnosi na odgovarajuće mesto pa ne vidim ni jedan razlog zašto bi neko to uzimao tj. krao i od toga imao materijalnu korist a uzput što mu ne treba razbacivao okolo.
    Nije to način da se pomaže Romskoj zajednici a pravo da vam kažem ko meni šta pomaže i ne vidim razloga za ovaj nacionalizam gde se neke nacije forsiraju na račun drugih samim tim što je brojčano stanje te nacije u usponu dok je ostalih u drastičnom opadanju.
  • Gajo

    15.10.2017 02:05
    Sukob interesa
    Zapošljavaju "partijske majmune" da maltretiraju ljude koji nemaju izbora jer brinu da im neko ne pokrade đubre kao onomad napuljska mafija u Italiji. Kažu, đubre je gradska imovina, a sami su neviđena đubrad i nemaju nikakvu ideju šta bi sa đubretom uopšte... Pa neka onda, za početak, recikliraju svo nagomilano smeće sa novosadske željezničke stanice, sve žvake zalepljene oko pekara, sve masnoće i povraćke u Laze Telečkog, sve kese sa đubretom, šutom i mrtvim mačićima sa obale Dunava i kanala DTD, sve fekalije prosute po gradu u nedostatku javnih WC-a... Taman da uzmu njihov deo.
  • Tomi

    15.10.2017 00:48
    Ljudi to recikliraju za razliku od djubretara koji istovaruju na divlju deponiju.
  • Nazadno

    15.10.2017 00:46
    Samo udrite po sirotinji. Kinjite maltretirajte i zatvarajte jadnike zbog kojih su gradovi Srbije čistiji i koji kroz najgoru moguću prljavštinu i nehumane uslove nađu neki dinar za koru hleba svojoj deci. Debeli, zadrigli u kravatama i rolex satovima pljačkaju kontejnere punih zlata i odvoze zlato i dijamante svojim blindiranim mercedesima. Samo napred-no ih proganjajte jer to su prepreke daljem rastu razvoju civilizacije
  • petar petrović

    15.10.2017 00:41
    fašizam
    Ovo od kad se sveta i veka nije bilo da vlast kažnjava sakupljače Smeća a mi plaćamo iz svog tankog džepa odnošenje svog i svakog smeća.Pa ni Hitler a ni jedan diktator ovako nisko nebi išao.Znači ukidanje svakog rada pa i robovsko i onog koji je ispod svake časti nego-Sve nama pa i smeće!
  • dobrotvorka

    15.10.2017 00:18
    DA STE
    Te iste sakupljače (NISU samo Romi), zaposlili kao čuvare kontejnera-uradili bi pravu stvar. Oni bi imali od čega da izdržavaju sebe i svoje porodice a Grad bi bio čistiji. Jel vi stvarno mislite da je njima lepo da rovare po đubretu?
  • Kokakole

    14.10.2017 23:18
    Čime se baviš?
    Čuvam kontejnere od nekih mučenika koji hoće da se prehrane jer sam beskičmenjak i glup k'o k*rac.
  • naselje

    14.10.2017 22:59
    majče
    Pre par godina je Čistoća uložila u drvene ograde za kontejnere + betonska galanterija tj držači za ogradu. Ograda je pokradena, kontejneri razbucani...ali to nisu uradili sakupljači sirovina, već neki drugi ljudi koji nisu uhvaćeni od strane nikoga...ni komunalne, ni policije, ni ovih čuvara.
  • nsss

    14.10.2017 22:44
    nsss
    Dakle sirotinja sa kontejnera u zatvor a lopovi u vladi na slobodi
  • ns

    14.10.2017 22:43
    Sada idu i po telepu i kopaju po individualnim kantama, ja sam ih par puta uhvatio da mi kidaju kese unutra pa sam ih oterao, ja posle treba da skupljam djubre ispred kuce koje oni naprave, a pri tome mi i kantu zaprlja jer sve poispada unutra.
  • Jaja

    14.10.2017 22:42
    I treba zatvor... Razbacuju djubre oko kontejnera... Razvaljuju podzemne kontejnere, tuku se za teritoriju...
    Svaka cast ako tome uspeju da stanu na kraj
  • Reci

    14.10.2017 22:25
    Klaža
    Sakupljam papir i dajem ga direktno sakupljačima sekundarnih sirovina, baš zbog toga što ne dam gradu da zarađuje na mom otpadu. Kad budu rešili da ulože u nove bolnice, humano porodilište, škole, prilagođenost grada osobama korisnicima invalidskih kolica, rado ću reciklažni otpad pokloniti gradu. Plastiku i staklo za sad zbog nemogućnosti taloženja otpada u stanu ostavljam u blizini kontejnera u nadi da će radnike gradske čistoće mrzeti da ih uzmu, a da će sakupljači biti brži. I bitno na kraju - do sada mi je svaki sakupljač rekao - hvala. Grad nije toliko svestan da treba da se zahvali meni i svakom drugom građaninu.
  • AleVu

    14.10.2017 22:08
    Napokon postajemo uređena država. Zna se da su sakupljači sekundarnih sirovina, pored bakica koje prodaju na ćošku jaja i cveće, najopasniji kriminalci. Mnogo opasniji od onih koji ruše po Savamali, kupuju stanove od 250.000 €, sakupljaju apartmane po Bugarskoj, kupuju po 1.000 Škoda odjednom, grade fontane od 2.000.000 €, i tako dalje, itd ...
  • ja

    14.10.2017 21:55
    "Sakupljači ne žele da diraju podzemne kontejnere, nego bi otpad uzimali iz nadzemnih. " Ha ha kako da ne
  • ivan

    14.10.2017 21:52
    Kaznite sve na divljoj satelitskoj pijaci......more peticija je pisano gradskim čelnicima i gradonačelniku,i niko nereaguje,za leglo zaraze,ono je neizdrživo,postaje gradska deponija,u okolini stambenih zgrada,reagujte više gos.Vučeviću.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna